Demà, dimecres 24 de Novembre del 2010, hi hauran eleccions al Claustre dela Universitat Autònoma de Barcelona. Fins fa pocs anys, les assemblees dels alumnes - els òrgans decisoris, i vinculant a la Facultat de Filosofia i Lletres - s'organitzaven a través de la Coordinadora d'Assemblees de Facultat i hi presentaven una candidatura, mitjançant la qual - i amb una participació de menys del 5% dels alumnes de la UAB - enraven al claustre i hi feien la política que creien convenient. El problema de les assemblees no és pas que ho facin bé o malament, sinó que estan molt distanciades de la resta de l'alumnat. Hi ha un abisme entre l'alumnat en general i l'assemblea - i els seus habituals - en particular. Això propicia generalitzacions en ambdós sentits - som els únics preocupats, la resta són tots uns passotes; o bé són tots uns liants sectaris i polititzats, la majoria no hi pot accedir - i reforça aquest Mur, de manera que amb una nul·la comunicació la lluita estudiantil es desvincula completament dels estudiants pels qui diu lluitar i als qui diu defensar.
Quan l'assemblea parla d'ocupar facultats, la resta d'alumnes s'escandalitzen i van a exigir perquè no es parlamenta primer, quan potser l'assemblea corresponent portava anys exhaurint aquella via parlamentària. Aquest és el gran problema, de difícil solució, però permès per uns i altres. Uns volen seguir fent les seves polítiques en nom dels estudiants, i els altres no els interessa mentre no siguin molestats. Això només s'estronca quan aquest matrimoni enfadat ha de posar-se d'acord o relacionar-se. La resta de l'any, assemblees amb aturada de classes d'escasses 50 persones, de més d'un miler d'estudiants. I tot continua. Amb pràctiques assembleàries un xic esbiaixades i poc clares, amb poca informació, amb apropiació d'espais que haurien de ser d'ús públic, - el Local d'Estudiants em sembla que hauria de ser accessible per tothom, però ningú hi entra, suposo que per la netedat i brillantor de l'espai - amb politització clara del moviment estudiantil, vinculant-lo a l'esquerra radical - en el sentit just de la paraula - o a sindicats amb ideologies i polítiques molt clares.
Però potser no tot està perdut. L'òrgan decisori de la UAB, el Claustre, pot tenir a partir de demà participació de gent nova, una vertadera alternativa a les assemblees, que intenta restablir el lligam trencat i perdut des de fa anys - uns quants més des de que vaig començar, fa ja més de 4 anys - entre estudiants i la seva lluita, aprofitant al màxim les noves tecnologies, i despolititzant-se de l'exterior de la UAB. Èpica, units sumem és la candidatura que neix de les experiències a algunes Facultats de la UAB on entitats estudiantils alternatives a les assemblees van aconseguir el suport de l'alumnat i van desplaçar el que havia sigut l'espai de poder tradicional d'aquestes, demosrtrant així que les coses es poden canviar.
Demà, espero que Èpica aconsegueixi un bon grapat de vots, ja que mereixen la oportunitat de poder canviar les coses, i fer moure un altre cop al moviment estudiantil.
Fvscvs Dominvs
Scriptvm factvm IX kalendas decembrii anno MM CC VII ab Rebellione Hiberibvs
Catalans de fa 150 anys vistos per un italià
-
Aquest any 2023 s'han complert 150 anys de la publicació el 1873 del llibre
*Spagna* de l'escriptor Edmondo De Amicis, mundialment famós pel llibre
*Cuor...
Fa 1 any
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada